Поемането от държавата на 25 стотинки от цената на литър от

...
Поемането от държавата на 25 стотинки от цената на литър от
Коментари Харесай

Отстъпката за горивата продължава до 31 декември

Поемането от държавата на 25 стотинки от цената на литър от базовите горива ще продължи до края на годината. Това разгласи в ефира на НоваТВ вицепремиерът по икономическа политика Христо Алексиев.

Парите, планувани в лятната актуализация на бюджета - 150 млн. лева - обаче ще свършат в края на ноември. За декември ще бъдат отделени още 40 млн. лева, с цел да се възползват хората и по време на празниците.

Друга мярка за компенсиране на високите цени на горивата се готви за 2023-та.

" Тя ще бъде по-насочена към най-уязвимите пластове на обществото, а не парите да се раздават на калпак ”, акцентира Алексиев. " Хората, които са с най-ниски приходи, да могат да се възползват. Мярката ще бъде ориентирана към всички нуждаещи се от превоз. "

Критериите ще бъдат оповестени през идната седмица, добави той. Не е ясно и дали размерът на помощта ще е отново 25 стотинки - това зависи от приходите в бюджета от облагането на свръхпечалбата на анергийните компании.

" Призовавам депутатите да одобряват колкото се може по-бързо законодателните промени, които сме предложили, свързани с изземване на свръхпечалбите от енергийния бранш и този на горивата ", разгласи вицепремиерът.

И акцентира, че поради напъните на служебния кабинет на Румен Радев в момента България има " най-евтините горива в цяла Европа ".
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР